δελτία τύπου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ

δελτία τύπου και ανακοινώσεις για πολιτιστικά και άλλα γεγονότα... (μόνο για ανάγνωση)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ

Δημοσίευσηαπό deadend » Δευτ Μάιος 15, 2006 8:46 pm

Καθώς μένουν λίγες μόνο μέρες από την έναρξη του φεστιβάλ, είμαστε σε θέση να δώσουμε ένα περίγραμμα του προγράμματος. Επισημαίνω πάντως ότι θα υπάρξουν αλλαγές, μεταθέσεις & προσθήκες, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρξουν ακόμα και ακυρώσεις κάποιων εκδηλώσεων. Όπως θα διαπιστώσετε έχουν προγραμματιστεί αρκετές εκδηλώσεις (περισσότερες από το 1ο φεστιβάλ) οι οποίες -όπως και πέρσι- δεν συμπίπτουν χρονικά και απαιτούν από το κοινό να μετακινείται από το ένα σημείο της πόλης σε άλλο.


Ιδού λοιπόν το πρόγραμμα ανά ημέρα

Ημέρα 1 - Παρασκευή 26 Μαΐου
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής με τα εγκαίνια της έκθεσης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων που εδρεύει στην Ερμούπολη). Οι καθηγητές Φλωρεντία Οικονομίδου και Έλσα Χαραλάμπους, καλλιτέχνες και οι δύο, δούλεψαν όλο το δεύτερο εξάμηνο με τους πρωτοετείς και ετοίμασαν μια έκθεση όχι γενικά ΕΦ όπως η περσινή, αλλά θεματική: «Εξωγήινα ζώα»! Τα υλικά των έργων ποικίλουν (γλυπτά, ζωγραφική, σκίτσο, κόμικ, κατασκευές, προβολές κλπ) και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η έκθεση θα γίνει στο Βιομηχανικό Μουσείο (κτίριο Κορνηλάκη) και τα εγκαίνιά της έχουν προγραμματιστεί για τις 18:00 το απόγευμα. Ο κόσμος που θα έρθει στο νησί λίγο αργότερα (πχ. με το απογευματινό χάι σπιντ που φτάνει στις 19:30) θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί την έκθεση τις υπόλοιπες μέρες.

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί επίσης η έκθεση του Βασίλη Τζαβάρα με θέμα "Deep Space", μια διερεύνηση των ορίων του χώρου. O Βασίλης Τζαβάρας είναι φωτογράφος και ζωγράφος. Η συμμετοχή του αποτελεί πρόγευση της μεγαλύτερης έκθεσης με τον ίδιο τίτλο που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων το Σεπτέμβριο.

Στον ίδιο επίσης χώρο δύο καλλιτέχνες, ο Απόστολος Καρακατσάνης και ο ʼγης Κελπέκης προγραμματίζουν να παρουσιάσουν από μια φουτουριστική installation έκαστος.

Στις 20:00 στο Καφέ Cube στην πλατεία Μιαούλη (κεντρική πλατεία) θα διαβαστεί το διήγημα του Γιάννη Στάγκου "Νακαμούρα Αγαπημένε" από μέλος της θεατρικής ομάδας Μίμου ʼπτου.

Στις 21:15 η χορευτική ομάδα Ακροποδητί θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο τελευταίος κάτοικος της γης θα είναι ο (υ)ιός μας», ένα σχόλιο πάνω στους φόβους μας για το μέλλον. Η χορογραφία είναι της Αγγελικής Σιγούρου, δασκάλας της ομάδας και τα κουστούμια του Χρίστου Μοσκοφίδη. Χορεύουν οχτώ μέλη της ομάδας. Η παράσταση θα δοθεί επίσης στο Βιομηχανικό Μουσείο και θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα την ίδια ώρα. Όμως το Σάββατο θα συμπίπτει με άλλη εκδήλωση για αυτό καλό είναι να προγραμματίσετε να την παρακολουθήσετε την Παρασκευή.

Στις 22:00 στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης το τρίο τζαζ Out to Lunch του Δημήτρη Τσάκα θα δώσει συναυλία με ελεύθερη είσοδο. Η συναυλία είναι προσφορά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων στο φεστιβάλ μας. Το τρίο του Δημήτρη Τσάκα είναι πολύ γνωστό στους κύκλους της τζαζ, με σημαντικές συνεργασίες με έλληνες και ξένους μουσικούς. Το θέατρο Απόλλων είναι το ιστορικό και ανακαινισμένο θέατρο της Ερμούπολης, επίκεντρο κάποτε της ελληνικής θεατρικής και μουσικής σκηνής. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1864 και ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα φιλοξένησε εκατοντάδες παραστάσεις ελληνικών και ξένων θιάσων.

Από το απόγευμα της Παρασκευής θα έχει ανοίξει και η μικρή έκθεση ελληνικού εξωφύλλου περιοδικών ΕΦ από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας, που όμως θα παρουσιαστεί επίσημα την επομένη. Η έκθεση φιλοξενείται στο φουαγιέ του κινηματοθέατρου Παλλάς όπου και θα γίνει η μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας Χ-ΜΕΝ2 (το βράδυ της Παρασκευής ή του Σαββάτου, δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει). Η προβολή (με ελεύθερη είσοδο, αφού αποτελεί προσφορά της ODEON) συμπίπτει με την πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας Χ-ΜΕΝ3.

Τέλος να σημειώσω ότι από την Παρασκευή το πρωί θα διατίθεται για πρώτη φορά το επίσημο παγωτό του φεστιβάλ "Deep Cake Nine" από το κατάστημα χειροποίητου παγωτού φτιαγμένου από φρέσκο συριανό γάλα "Daidadi". Μπορείτε αν θέλετε να το δοκιμάσετε και πριν από την ομαδική επίσκεψη στον Daidadi που προγραμματίζεται για το βράδυ του Σαββάτου.


Ημέρα 2: Σάββατο 27 Μαΐου

Πρωινός καφές, πρωινό διήγημα: Στις 11 το πρωί, σε καφετέρια στην παραλία της Ερμούπολης μέλος της θεατρικής ομάδας Μίμου ʼπτου θα διαβάσει το διήγημα του Αλέκου Παπαδόπουλου «Πύλες της Σιωπής».

Στις 12:30 θα παρουσιαστεί στο κοινό του φεστιβάλ η μίνι έκθεση «ελληνικά εξώφυλλα περιοδικών (και φανζίν) επιστημονικής φαντασίας», στο φουαγιέ του κινηματογράφου Παλλάς. Τα εξώφυλλα έχουν συγκεντρωθεί από το αρχείο ντόπιων φίλων της ΕΦ. Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει το σύνολο των περιοδικών ΕΦ που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά να αναδείξει γλαφυρά τις καλλιτεχνικές τάσεις στη σχεδίαση των εξωφύλλων τους, από εποχή σε εποχή. Για το λόγο αυτό θα παρουσιαστούν περισσότερα από 100 διαφορετικά εξώφυλλα από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας.

Ακολούθως, στις 13:00, ο Γιώργος Κατσαβός, μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) θα παρουσιάσει ομιλία με θέμα «Σχεδιασμός του μέλλοντος στα εξώφυλλα των Αμερικάνικων Pulps», η οποία συνοδεύεται από προβολή 76 διαφανειών με 131 εξώφυλλα από τα εν λόγω περιοδικά. Η προβολή θα γίνει και πάλι στον Κινηματογράφο Παλλάς.

Στις 18:30 σε παραλιακό καφέ της Ερμούπολης θα γίνει η ομαδική ανάγνωση πολύ μικρών διηγημάτων ΕΦ («short short stories») τα οποία έχουν ήδη αποστείλει συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Η ανάγνωση, με μουσικά διαλείμματα και άφθονο απογευματινό καφέ ανάμεσα στα διηγήματα, αναμένεται να διαρκέσει μια ώρα. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε τα εξής: Λόγω της αρχικής μας ανησυχίας για την υλοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης (φοβόμασταν μήπως δεν συγκεντρωθούν αρκετά διηγήματα) είχαμε θέσει κάποια προθεσμία για την αποστολή τους. Αφού όμως συγκεντρώθηκαν ήδη αρκετά και η εκδήλωση οριστικοποιήθηκε, ανοίγουμε την προθεσμία υποβολής τους ως την παραμονή, 26 Μαΐου, πάντα με email στις διευθύνσεις nikosal -παπάκι- freemail.gr ή board@syrosfestival.gr. Καλούμε λοιπόν όσους ενδιαφέρονται να στείλουν το δικό τους διήγημα. Τα διηγήματα θα διαβάσουν είτε οι συγγραφείς, είτε -αν δεν έχουν άλλη προτίμηση- τα μέλη της... γνωστής πια θεατρικής ομάδας.

Στις 20:00 στην αίθουσα Γιάννης Ρίτσος του Πνευματικού Κέντρου δήμου Ερμούπολης, η ομάδα Φίλοι του Σινεμά, που εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει εβδομαδιαίες προβολές (κάθε Πέμπτη, με πολύ κοινό!) ποιοτικών ταινιών, θα αναλάβει τη διοργάνωση προβολής επτά ελληνικών ταινιών μικρού μήκους: «Accelere» του Γιώργου Μουζακίτη (1986), «Tugo Tugo» των Γ. Βεσλεμέ και Α. Αλεξίου (1998), «Goal» του Γιάννη Βεσλεμέ (2003), «Απόλυτη στιγμή» του Λ. Ασλανίδη (2004), «Με θυμάσαι;» του Α. Αλεξίου (2001), «Προς τη Νίκη» του Θ. Δάσκαρη (2002) και «Destroy All Brains» του Δ. Εμμανουηλίδη (2003). Περισσότερα για τις ταινίες, τα βραβεία που έχουν λάβει και τους δημιουργούς, σε φυλλάδιο που θα μοιραστεί την ώρα της εκδήλωσης. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε από την ΑΛΕΦ, την οποία η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ ευχαριστεί για τη εισφορά και των ταινιών.

Στο μεταξύ στις 21:15 η χορευτική ομάδα Ακροποδητί θα παρουσιάσει για δεύτερη φορά την παράσταση «Ο τελευταίος κάτοικος της γης θα είναι ο (υ)ιός μας» για όσους την έχασαν την προηγούμενη μέρα ή επιθυμούν να την ξανα-παρακολουθήσουν.

Στις 23:00 οι Γιώργος Μιχαλάκης - Νίκος Αλμπανόπουλος θα διαβάσουν στο μπαρ «Αγορά» το διήγημά του δεύτερου «Οι άντρες συχνάζουν στο μεθυσμένο φεγγάρι» το οποίο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους (για αυτό και το... βάλαμε αργά).

Όπως είπαμε, προγραμματίζεται να ακολουθήσει μεταμεσονύχτια προβολή της ταινίας ΧΜΕΝ 2 στον κινηματογράφο Παλλάς, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί η κατάλληλη ώρα για την ομαδική επίσκεψη στο Daidadi για το Deep Cake Nine, επίσημο παγωτό του φεστιβάλ.


Ημέρα 3: Κυριακή 28 Μαΐου

Την Κυριακή 28 Μαΐου το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με δύο εκδηλώσεις.

Στις 11:00 το πρωί διοργανώνεται (είτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης είτε στο άνετο καφέ «Μέγαρο Ανδρουλή») συζήτηση αφιερωμένη στη λογοτεχνία της «εναλλακτικής εξέλιξης της ιστορίας». Συμμετέχουν οι συγγραφείς Θανάσης Βέμπος ("Επέτειος"), Δημήτρης Φύσσας ("Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος") και Χρήστος Κώνστας ("Ψυχοϊστορία") ενώ εκκρεμεί συνεννόηση για την οριστική συμμετοχή ή μη ενός ακόμα συγγραφέα. Και οι τρεις συγγραφείς (όπως και ο τέταρτος του οποίου τη συμμετοχή αναμένουμε) έχουν γράψει ανάλογα έργα και θα μιλήσουν για τους λόγους που η εναλλακτική ιστορία τους έχει εμπνεύσει, για το έργο τους, τις επιρροές τους και τη σημασία της ιστορίας στη λογοτεχνία. Η συζήτηση είναι φυσικά ανοιχτή στο κοινό, που συμμετέχει με ερωτήσεις & τοποθετήσεις. Συντονίζει ο εκδότης του Φανζίν «ΕΦ Ζειν» Δημήτρης Σπυρίδωνος.

Τέλος στις 14:00, ο συγγραφέας Μιχάλης Μεΐμάρης θα διαβάσει το διήγημά του «Σύρα – Συνέδριο – Συνωμοσία» στο βιβλιοπωλείο – πρακτορείο Τύπου Πλάστιγγα στο λιμάνι της Ερμούπολης, κλείνοντας το φεστιβάλ.

Εξυπακούεται ότι οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές όλο το τριήμερο. Τέλος, για όσους μείνουν βράδυ Κυριακής στη Σύρο, καθώς και για τον κόσμο που θα τρέχει όλο το τριήμερο, προγραμματίζεται λάιβ πάρτι στο μπαρ Μποέμ, μετά τις 22:00...
end
Άβαταρ μέλους
deadend
junior member
 
Δημοσιεύσεις: 23
Εγγραφή: Τετ Μάιος 04, 2005 9:51 am
Τοποθεσία: Mars

Επιστροφή στο δελτία τύπου

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron