δελτία τύπου

ΦεΣΤιΒάΛ ΒιΒΛίου

δελτία τύπου και ανακοινώσεις για πολιτιστικά και άλλα γεγονότα... (μόνο για ανάγνωση)

ΦεΣΤιΒάΛ ΒιΒΛίου

Δημοσίευσηαπό skiaxtro » Δευτ Απρ 30, 2007 10:34 pm

~*30η Γιορτή Βιβλίου στον πεζόδρομο της Ακρόπολης *~

(3-14/5/07)Επίσημα Εγκαίνια, Πέμπτη 3 Μαΐου, στις 8 το βράδυΤην Πέμπτη 3 Μαΐου, η 30ή Γιορτή Βιβλίου ανοίγει τις “πύλες” της και, ταυτόχρονα, την τέταρτη δεκαετία της ζωής της! Πολύχρωμη, ολοζώντανη και φωτεινή, γεμάτη θησαυρούς γνώσεων, σκέψεων και ιδεών, δρώμενα και εκπλήξεις, η Γιορτή που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), από τις 3 έως τις 14 Μαΐου, υποδέχεται όλους τους φίλους της, όπως κάθε χρόνο, στον πανέμορφο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Φέτος, για πρώτη φορά, τα επίσημα εγκαίνια της Γιορτής θα γίνουν την πρώτη μέρα της λειτουργίας της. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα κόψουν την «κορδέλα» των εγκαινίων στις 8 το βράδυ, κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου της Αθήνας.
Στην τελετή των εγκαινίων της 30ής Γιορτής Βιβλίου ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών θα τιμήσει με ιδιαίτερη μνεία δύο από τους πρωτεργάτες του θεσμού και διοργανωτές της 1ης Γιορτής του 1978, τους κ. Δημήτρη Παπαδήμα και Γιώργο Δαρδανό.

Στις δώδεκα μέρες της διάρκειας της Γιορτής χιλιάδες άτομα κάθε γενιάς και ηλικίας θα συναντηθούν στον χώρο της, θα ξεφυλλίσουν βιβλία κάθε είδους, που απλώνουν στα 254 περίπτερά της 300 εκδότες από την Αθήνα, ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και παιδικές παραστάσεις. Ανάμεσα στα άλλα, φέτος, το κοινό μπορεί να δει την έκθεση «Τριάντα χρόνια Γιορτή Βιβλίου», να πάρει μέρος στις συζητήσεις του μεγάλου αφιερώματος «Μέσα προβολής, προώθησης και διάδοσης του Βιβλίου», όπου θα παραστούν προσωπικότητες των Γραμμάτων και των ΜΜΕ, να κερδίσει βιβλία και ταξίδια με το ειδικό κουπόνι της Γιορτής, να συναντήσει πάνω από είκοσι συγγραφείς που θα βρίσκονται εκεί για να υπογράψουν τα βιβλία τους ή για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της, να απολαύσει τρία ξεχωριστά θεατρικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Υπάρχει, λοιπόν, καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την άνοιξη, από μία βόλτα στον χώρο της Γιορτής, κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης;


Τα δώρα της Γιορτής
Φέτος η Γιορτή προσφέρει στο κοινό της, ως δώρο, ταξίδια και βιβλία. Οι τυχεροί θα αναδειχθούν μετά από κληρώσεις. Συγκεκριμένα, η Γιορτή προσφέρει:
1/ Δύο ταξίδια, δύο ατόμων το κάθε ένα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε αντίστοιχους τυχερούς που θα αναδειχθούν με κλήρωση.
Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: στην κλήρωση συμμετέχουν όσοι προσκομίσουν στο Περίπτερο της Γραμματείας, στον χώρο της Γιορτής, αποδείξεις αγοράς βιβλίων της ίδιας ημέρας από τα περίπτερα της Γιορτής, αξίας τουλάχιστον 25 ευρώ. Θα συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα και θα κρατούν το ένα στέλεχος από το ειδικό κουπόνι που θα μπει σε κλήρωση. Η κλήρωση αυτή θα γίνει την τελευταία ημέρα της Γιορτής, Δευτέρα 14 Μαΐου, στις 8 το βράδυ. Οι δύο τυχεροί θα έχουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια –για δύο άτομα ο καθένας– και τρεις διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο.
2/ Βιβλία αξίας 300 ευρώ σε κάθε μία από έξι κληρώσεις γι’ αντίστοιχα άτομα.
Η διαδικασία είναι η ίδια με την προαναφερόμενη. Οι κληρώσεις θα διεξαχθούν την Παρασκευή 4/5, την Δευτέρα 7/5, την Τρίτη 8/5, την Τετάρτη 9/5, την Πέμπτη 10/5 και την Παρασκευή 11/5, στις 9 το βράδυ. Κάθε ένας από τους έξι τυχερούς θα παίρνει 20 δελτία των 15 ευρώ το ένα, και θα τα ανταλλάσσει με βιβλία συνολικής αξίας 300 ευρώ, βιβλία της επιλογής του και μόνον από τα περίπτερα της Γιορτής.
3/ Βιβλία στο κοινό των χορηγών επικοινωνίας της Γιορτής.
Καθημερινά θα δίνονται βιβλία στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό κοινό των χορηγών-σταθμών, τα οποία συνιστούν προσφορά των εκδοτών που συμμετέχουν στη Γιορτή.


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παιδί και βιβλίο! Ο κόσμος της γνώσης και της φαντασίας, ένα ατέλειωτο πολύχρωμο, μαγικό ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, ιστορίες και εικόνες που ανοίγουν καινούργιους δρόμους στο μυαλό. Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών δίνει προτεραιότητα στο παιδί: κάθε χρόνο η Γιορτή Βιβλίου αφιερώνει ένα ιδιαίτερο, μεγάλο κομμάτι στους λιλιπούτειους φίλους της, όχι μόνο προσφέροντας εκατοντάδες τίτλους βιβλίων για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες, αλλά και φιλοξενώντας παιδικές παραστάσεις που κάνουν ακόμα πιο απολαυστική και δημιουργική τη βόλτα τους στον όμορφο πεζόδρομο. Πιστοί φίλοι της Γιορτής, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ξεκουράζονται στα σκαλάκια του Ηρωδείου παρακολουθώντας θεατρικά δρώμενα και συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά. Φέτος η Γιορτή Βιβλίου φιλοξενεί τρεις διαφορετικές θεατρικές προτάσεις σε έξι παραστάσεις.

Συγκεκριμένα, στην 30ή Γιορτή Βιβλίου παρουσιάζονται οι παραστάσεις:

«Κόκκινη κλωστή δεμένη στα σκαλάκια περιμένει…»

Δύο… παραμυθούδες αφηγούνται λαϊκά παραμύθια! Ένα δρώμενο για μικρούς και μεγάλους που διοργανώνει και φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών. Οι μύθοι και τα παραμύθια από όλες τις γωνιές του κόσμου γοήτευσαν ιδιαίτερα πέρσι τα παιδιά, που φέτος θα συναντηθούν με καινούργιες ιστορίες.
Το δρώμενο θα παρουσιαστεί στα σκαλάκια του Ηρωδείου, τέσσερις φορές: με αφηγήτρια την Εύη Γεροκώστα το Σάββατο 5 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, και την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί, και με αφηγήτρια τη Χριστίνα Φραγκεσκάκη το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, και την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 11:30 το πρωί.

«Μια ΣυνΝΕΦΟπεριπέτεια από τους ΗχόΜΥΘΟΥΣ»

Την περιπέτεια του ΝΕΦΟΥ, ενός μικρού νεαρού σύννεφου, που ξεκινά για να κάνει το πρώτο του ταξίδι στον ουρανό, παρουσιάζουν οι ΗΧόΜΥΘΟΙ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, την Κυριακή 13 Μαΐου, στη 1 το μεσημέρι, στα σκαλάκια του Ηρωδείου.
Μια παράσταση γεμάτη ζωντανή μουσική και εικόνα, όπου η ιστορία πλέκεται με τους φυσικούς ήχους, η μελωδία με τον λόγο, τα μουσικά όργανα με την αφήγηση και το τραγούδι. Η ιστορία της Βασιλικής Χατζημανωλάκη συναντά τη μουσική της Παναγιώτας Βασιλοπούλου φτιάχνοντας μια απολαυστική ηχοϊστορία σε συνδυασμό με το σκηνικό και μουσικό παίξιμο της Μαρούσας Κομηνού και της Αναστασίας Κοσμίδου. Τα παιδιά, συμμετέχοντας ενεργά, θα γλιστρήσουν στον μύθο σαν μικρά λαμπερά αστεράκια, συνδυάζοντας τη μουσική, την κίνηση και τη φαντασία, χορεύοντας σε ένα γαϊτανάκι από ηλιαχτίδες ή βοηθώντας τον Νέφο να βρει τον δρόμο της επιστροφής. Δύο κιθάρες, φλογέρες, μπεντίρ, μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο, πιατίνια, cabassa, maracas, agogo, vibraslap αποτελούν μερικά από τα ηχητικά “εργαλεία” των ΗΧόΜυθων, που τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τα περιεργαστούν από κοντά στο τέλος της παράστασης.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας στον δρόμο των Βιβλίων» - Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Εμπνευσμένη από το γνωστό βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, η ομάδα Circus Dayz δημιουργεί μια παράσταση δρόμου γεμάτη φαντασία, ένα θέατρο ικανοτήτων που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Ο μικρός Πρίγκιπας ισορροπεί πάνω στον πλανήτη του (glow walking globe), αλλά η περιέργειά του τον παρακινεί να γυρίσει τον γαλαξία. Ξεκινά το ταξίδι του παρέα με ένα μαγικό βιβλίο. Στον δρόμο του γνωρίζει παραμυθένιες μορφές και πλάσματα με ξεχωριστές ικανότητες. Ποικιλόμορφες φιγούρες, με ιδιαίτερες δράσεις, τον μαγεύουν και τον παρασύρουν στους κόσμους τους. Ισορροπιστές, ζογκλέρ και παντομίμα ζωντανεύουν την ιστορία αυτή, την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 7 το απόγευμα.


@Οι ώρες λειτουργίας της 30ής Γιορτής Βιβλίου είναι:
καθημερινά από τις 18:00 έως τις 22:30
Παρασκευή & Σάββατο από τις 18:00 έως τις 23:00
και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 14:00 & από τις 18:00 έως τις 22:30.
ο δρόμος για την πηγή του άρθρου
"Ο ρομαντισμός δεν βρίσκεται ούτε στην επιλογή του θέματος ούτε στην ακριβή αλήθεια, αλλά περισσότερο σε έναν τρόπο να αισθάνεσαι τον κόσμο"

C.B
Άβαταρ μέλους
skiaxtro
e-missos master
 
Δημοσιεύσεις: 1739
Εγγραφή: Τετ Ιαν 15, 2003 3:19 am
Τοποθεσία: χαραμάδες

Επιστροφή στο δελτία τύπου

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron